02 October 2012

Suitable food for babies with diarrhea



Diarrhea means cirit birit.penyebab cirit-birit ni ada macam-macam.kalau nak sebut semua tak tersebut kot.so aku cuma story based on pengalaman aku sendiri bila aufa cirit birit.

Antara punca cirit-birit:
1. alah pada laktosa dalam susu (susu tepung)
2. alah pada susu lembu
3. alah pada sesuatu makanan
4. jangkitan kuman/virus

bila baby cirit-birit,dia akan kehilangan air dan mineral dalam badan.jadi perkara penting untuk dimonitor adalah dehidrasi.pastikan baby minum lebih cecair/susu.kadang-kadang paed akan beri SMECTA.sejenis serbuk garam untuk membaiki dan merehatkan dinding usus.tapi ingat, sebarang cecair tambahan macam smecta ni bukan berfungsi untuk melegakan cirit-birit, tapi more to untuk elakkan dehidrasi.

kemudian, paed mungkin akan suruh tukar ke susu tanpa laktosa.contohnya macam susu soy-based.macam aufa haritu, aku tukar ke susu ISOMIL.susu soya tanpa laktosa.lepas tu terus cirit dia stop.then aku cuba balik ke susu lain macam Dutch Lady dan Anmum.cirit balik.so aku teruskan jela denga ISOMIL sampai umur dia 8bulan.bagi baby yang tak ada masalah dengan laktosa,sebaik cirit-birit sembuh,boleh la bertukar ke susu asal semula.

lepas tu aku try bagi minum susu SIMILAC, susu lembu tanpa laktosa.kira nak eksperimen sket la.nak tau aufa alah pada laktosa saja or alah pada the whole susu lembu.tukar ke similac, poo poo dia ok dan normal.so sampai skang minum SIMILAC.

bagi baby yang dah mula solid food, kalau cirit-birit boleh cuba diet BRAT. BRAT is Banana, Rice, Applesauce and Toast.teruskan diet harian baby macam biasa,cuma add in la diet ni.sebaiknya cuba elak makanan yang mudah lawas.sebab ini mungkin akan menyebabkan cirit-birit berterusan.Kentang pun bagus jugak dimasukkan dalam diet bila baby cirit-birit.
contohnya :

1. Bubur + Banana
2. Banana + Avocado + Susu
3. Applesauce + Avocado
4. Toast (roti bakar) + jem kurma
5. Toast (roti bakar) + applesauce

Applesauce tu kita rebuskan apple yang dipotong-potong.bila dh lembut,kita lenyekkan atau pureekan.macam harini saya bekalkan aufa dengan bubur nasik kosong dan sup ayam (ayam,kentang,karot,kurma).besok maybe mash potato + banana dan roti bakar + jem kurma.


dan jangan lupa if anak cirit-birit, bontot melecet merah.letak ja tepung ubi..insyaAllah cepat lega.teheee...

2 comments:

nik said...

tq for info... anak sy dari lahir minum dutchbaby...byk tido dr minum susu.. tukar ke S26&frisolac naik ruam,batuk berkahak(mcm asma)..tukar ke Mamex,Anmum batuk berkahak..alasan tukar coz baby kurang minum susu..4-5jam baru minum 90ml lak tu... last choise Snow... maka bermula cirit birit... jupe doctor ...n disarakan tukar ke Isomil..baby minum byk n cirit dah x der... tp fikir2 nak tukar ke Similac LF plak coz isomil ni x mengemokkan baby...nmpk tulang rangka wlpun mkn byk... 😎

Husna Za said...

sama2. haah.isomil n similac mmg x menggemokkan pun.hehe..ank sy kurus ringan je. makan pun tak selera sangat.masuk 2 tahun saya tukar ke EnfaGrow. tapi selera makan masih tak meningkat pun.cuma poo poo cantik la. pastu tukar ke Dutch Lady. berak keras pulak.sembelit. pastu skang tukar pakai anmum.alhamdulillah.kerap jugak mintak nasik.badan naik sikit.