25 October 2013

Love her..when

To all husbands and husband-to-be,

Love her …when she sips on your coffee or tea. She only wants to make sure it tastes just right for you.


 Love her…when she "pushes" you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).


 Love her…when she asks you to play with the kids. She did not "make" them on her own.


 Love her...when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you


 Love her…when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.


 Love her…when her cooking is bad. She tries.(But Yours is just awesome)


 Love her…when she looks disheveled in the morning. She always grooms herself up again.


 Love her…when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.


 Love her...when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she's beautiful.


 Love her…when she looks beautiful. She's yours so appreciate her.


 Love her...when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you.


 Love her…when she buys you gifts you don't like. Smile and tell her it's what you've always wanted.


 Love her…when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change. 


 Love her…when she cries for absolutely nothing. Don't ask, tell her its going to be okay


 Love her…when she suffers from PMS. Buy chocolate, rub her feet and back and just chat to her (trust me this works!)


 Love her…when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass


 Love her…when she stains your clothes. You needed a new thobe (kurta) anyway


 Love her…when she tells you how to drive. She only wants you to be safe.


 Love her…when she argues. She only wants to make things right for both


 Love her…she is yours. You don't need any other special reason!!!!


and the right song to hear during reading this..

video

24 October 2013

Untungnya suami tak memilih & Anak bertuah

Alhamdulillah sangat la dapat suami yang tak memilih langsung bab-bab makan ni.tambah-tambah time chronicle of narnia cam skang nih.baru letak nasik, dah lari masuk toilet muntah.tu tak start masak-masak lagi.lapar,tapi tak dak daya nak masak.jadi malam tadi, lepas letak nasik, i terus lah terbungkang tidoq.

nampak macam malas gila.tapi serius memang tak larat bukan nak buat-buat lah.so,hubby pon volunteer nak tolong.dia cakap, takpelah, nasik dengan daging goreng kunyit pun dah ok.


ok.daging raya haji ada berbaki lagi.tengok betapa malasnya aku nak masak this few weeks.haish..


so semalam beliaulah yang masak.suruh dia goreng sekali ikan masin dan telur dadar.itu je yang selera pon....


pastu tengah-tengah makan,orang mabuk dan mengada ni pun berbunyi,


"kalau dapat minum milo panas pun sedap ni..."


hehehe...then tiba-tiba milo panas dah siap.see, time ni la kita bleh nampak jelas ikatan kasih sayang yang utuh tu.hahaha.


oh,lupa nak selit hal aufa.aufa skang ala mat salleh.nasik tak mau makan.ntah hapa benda dia nak pun taktau.suap nasik takmo.roti boleh la gagah sikit.buah mau la.asyik main tak berenti-berenti.sampai nak tido pun tak mau.jenuh la ibu n abah buat-buat tido supaya dia takut main sorang-sorang then masuk tido.


well...aufa, apa ada kesah heh.takdaknya dia nak tido.pastu bila dah suma orang betul-betul dah tido (pura-pura tido lama sangat sampai tertido betul), dia pun mula la oh eh oh eh.pastu tarik tangan orang suruh tepuk bontot dia nak tido.


so, esok pagi orang hantar pegi umah babysitter dia dok lena sedap lagi..


teringat time balik kampung raya kot kalo tak silap.bilik semua dah full la sebab semua pun balik kampung.so kami tido kat ruang tamu depan.orang semua dah tido.dah siap tutup lampu semua dah.aku pun dah tido tak sedar hapa dah.esok pagi baru tau cerita.tokwan dia cakap,tokwan dia baru balik tengok gusti,buka-buka pintu tengok dia terpacak depan pintu dalam gelap.dah macam toyol gaya.seb baik la tokwan tak dak sakit jantung.so malam tu aufa tido dengan tokwan..


hai la anak....


hai la...apa nak makan malam ni ha.....haih...ooiiii....



gambar time demam campak.kesememehan itu terserlah.apa ada hal kalo demam campak pon,main tetap main la.

21 October 2013

Petua anak demam campak


Banyak betul petua jumpa dalam internet.Sebelum ni tak amik pusing sangat.tapi bila dah terkena kat anak sendiri, baru la panik berpeluh-peluh kol mak abah kat kampung,surf internet cari remedies yang sesuai.hehehe.

So, kat sini nak story sikit pasal kes demam campak ni.demam campak ada dua.bahasa mudahnya, demam campak kecik (ada orang panggil campak sekam) dan demam campak besar.Campak sekam ni biasa ja.naik macam ruam-ruam.Aufa dah pernah kena time kecik-kecik.yang nak di story kan disini ialah campak yang besar gedabak tu.

demam campak ni lebih kurang demam biasa jugak.bezanya virus dia lagi power (virus measles).bila virus lagi power,sistem imunisasi badan pun kena kerja lagi keras nak lawan,jadi badan hantar signal kat otak,"oi otak,kasi naik lebih sikit suhu badan".so badan anak pun panas.jadi kerja punya kerja,badan pun panas,nak buang panas tu,paling cepat kuar kot rongga2 kulit la kan.so naik la bintat2 comel di badan..

kat sini aku prefer guna kaedah rawatan DarusSyifa',

1. Jangan makan ubat untuk menurunkan panas badan, biarkan panas tersebut sekurang-kurangnya 3 hari, agar campak tersebut tidak terbantut.Ubat klinik (orang tua2 panggil ubat gedung) selalunya bersifat panas.jadi,tak berapa sesuai)
2. Selepas 3 hari, campak akan keluar (bintik2 merah).Lagi banyak lagi bagus sebab biar semua panas dalam badan tu keluar.
3.Jika tidak dapat menahan kepanasan badan tadi, gunakan kain yang lembap, dan lap dibadan, di bawah ketiak atau letakkan di atas dahi.Sebab tu ada doktor dan perawat tradisional nasihat jangan mandikan.cuma lapkan.supaya cepat sejat air dari badan dan tarik panas dalam badan keluar.

4. Minum air kelapa (bukan kelapa gading @ kuning), dengan makan sedikit isi kelapa untuk beberapa hari.
5. Bacakan doa pada bahan dan air kelapa.
6. Kerapkan mandi, mandi dengan perlahan, dari kaki dan naik ke atas badan dan akhir sekali barulah kepala.


Tanda-tanda campak dah sampai ke penghujung ialah apabila biji-biji campak mula keluar kat tapak kaki atau tangan.bergantung la.lain orang lain la sikit.macam Aufa haritu, kuar kat tepi tapak kaki sikit,kat celah jari tangan seketul dua.

Untuk elakkan atau kurangkan rasa gatal dan miang akibat bintik2 campak tu, boleh guna daun mambu.daun ni even doktor pun suggest.

1. Buat lapik tidur.
2. Letak dalam kolah mandi,guna untuk mandi.
3. Ada sesetengah orang, guna untuk kibas2 sket kat badan bagi hilang miang tu.
4. Ada jugak orang guna campur dalam bedak sejuk.



Credit to tuan punya gambar.sy amik kat google jer.xjelas sgt watermark tu.huhu.

Menurut petua Darussyifa',

1. Tidak boleh terkena air hujan. (akan meninggalkan parut hitam)
2. Tidak boleh mandi laut (selama 6 bulan)


Pernah masa pegi bercuti kat langkawi last year.ada satu pasangan ni bawak anak dalam umur 8bulan.demam campak.dah keluar semua bintik.dia bagi mandi air laut.tu la aku cakap,ada macam2 petua.so amik la yang mana yang yakin.Allah saja ada kuasa nak sembuhkan.InsyaAllah.

Pantang larang lain yang aku pernah dengar, jangan makan kicap,nanti lekat parut hitam.kalau doktor senang ja, jangan makan makanan yang boleh bagi gatal2 macam seafood.ada jugak orang petua, jangan goreng2 dalam rumah.sebab minyak2 dan udara yang berminyak tu boleh buat badan gatal2.jangan makan makanan berminyak.

Ok.now untuk petua hilangkan parut pulak.simple, bedak sejuk dan daun asam jawa.sapu seluruh badan waktu malam,dan esok pagi mandi dengan air yang dah didoakan.amalkan 3 hari berturut2.tak pun buat ja sampai parut tu hilang.

 Contoh daun asam jawa dan bedak sejuk.tak pasti la macamana nak cari bedak sejuk yang asli..

Ni adalah kombinasi doa/ayat yang perlu dibaca:

1.Al-Fatihah
2.Selawat Syifa
3.lau anzalna.... (surah Al-Hasyr 21~24)


Kita cuma boleh ikhtiar, kot mana pun kena tawakal dan doa banyak2 pada Allah.Semoga Allah lindungi keluarga dan anak2 kita semua.AMIN.

Lagi satu kekonfiusan yang berlaku ialah, masa anak umur 1 tahun,kita dah suntik MMR.Measle.Mumps.Rubella.tapi apasal skang masih kena campak?ajaib betul la.adakah vaksin MMR haritu dah hilang dan habis atau tak berkesan pun?ish..musykil..