14 September 2015

Unexpected visit ke ladang ternakan lebah kelulut

Assalamualaikum.

Dah lama teringin nak stop by ladang ternakan kelulut ni tapi selalu balik malam so dia dah tutup lah. Nampak la dari tepi jalan comel ja kedai.

So, ahad lepas sempat la berenti singgah sat. Memang dia jual produk madu kelulut. Ada la jual hasil tempatan macam kerepek-kerepek la kuih kering sket. Tapi..motif utama kami berhenti tu nak tangkap gambar ja.hahaha.

Supaya tak nampak obvious sangat, beli air.kahkahk. So, pi la jalan sebelah kedai tu dia buat taman kecik. Ternak lebah kelulut kat situ. Tapi aku tak nampak plak lebah berterbangam. Maybe semua dok dalam rumah kecik-kecik khas untuk lebah tu. Decoration taman dia macam ala-ala fantasi sket.warna warni.



Kincir angin tak nampak plak kipasnya. Aufa takut nak bergambar dengan patung kat sebelah kiri tu tak tau pasaipa. 














Ada kambing comel yang jinak pakai loceng. Boleh pegang-pegang. Arnab pun ada skali dalam tu.




Belakang aufa tu sangkar burung dan ayam katik. Perasan tak kat belakang nu ada bendang. Yes..belakang kedai dia bendang. dia buat tepi bendang ka taman ni.




Rumah kecik. Ada banyak miniature kambing kat depan tu. 




Belakang aufa tu ada rumah kecik untuk lebah. ada la dalam 50 biji kot rumah kecik tu.




Ada kolam ikan. kecik ja. Maybe kalau dia buat besar sket kolam ikan tu ada jambatan ka bleh seberang thrill sket kot.hahaha




Ni aku tak tau apa benda kartun kecik-kecik atas tu.




Rumah kecik lagi.




Telaga.




Dan last skali ada angsa kat belakang tepi bendang tu. 

Kedai ni kaKilometer 8.4, Kampung Padang Lalang, Alor Janggus.

Betul-betul tepi jalan Perlis - Alor Star. Boleh lah singgah kalo lalu kot situ cuci-cuci mata. Budak-budak suka kot. Kecik ja tempat dia.

Bye.

2 comments:

atiqah liyana said...

Maaf ad no hp owner x?urgent...tq

Husna Za said...

sorry tak ada. masa pergi haritu owner dia tak ada plak kat situ.