01 December 2010

Nikmatnya difitnah


Manusia sememang tak pernah senang melihat kejayaan dan kebahagiaan orang lain. Sampai sanggup bersusah payah nak menghancurkan hidup orang lain.punya la pulunnya manusia berhati syaiton tersebut.akan tetapi, kepada sesiapa yang pernah mengalami situasi dimana dirinya difitnah, dikeji dari belakang,bersabarlah. sesungguhnya fitnah itu adalah satu nikmat..

kalau orang tak fitnah,bermakna kita bukan siapa-siapa pun.macam habuk kat tepi jalan.macam kuman kat seberang sungai bawah jambatan.tapi, bila orang mula berkata-kata tentang kita,memfitnah kita,itu menunjukkan ada kejayaan yang telah kita cipta, ada sesuatu yang hebat pada diri kita, kita menyerlah dimata orang lain.kita bukan lagi 'bukan siapa-siapa',tapi kita adalah seseorang.

dan tindakan yang perlu kamu buat adalah, BUAT BODOH JER..sebabnya, kalau kamu menyerang balas dengan taktik yang sama,itu samalah seperti mencurah petrol kedalam api.jadi, lebih baik berdiam diri dan berdoa kepada Allah semoga jurufitnah (juru?) itu dilapangkan dada, diberi hidayah dan bertaubat.kamu juga tentu tak mau makan daging saudara sendiri kan?itu adalah sesuatu yang jijik dan menggelikan.

kamu cuma mangsa provokasi yang tidak bermoral, dan bila sampai satu masa,satu tahap dimana provokasi itu tidak berjaya,kamu akan dapat lihat kedunguan manusia-manusia yang menabur fitnah itu.

Allah swt telah berfirman;“dan janganlah sebahagian kalian mengumpat sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang diantara kamu memakan daging saudaranya yang telah mati? Maka tentulah kalian akan merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah swt.Sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat dan Maha Penyayang”
(Al-Hujurat(49):12)

Doa bila difitnah ::

Ya Allah Ya Tuhanku,jika mereka ingin menyakiti hatiku,menghina ilmu ku dan mencerca kaum keluarga serta para sahabatku, Hanya pada Mu aku memohon segala pertolongan, perihal buruk mereka aku berserah pada Mu yang Maha Bijaksana dan mempunyai Hak Mutlak Maha Keadilan.Amin.

No comments: