29 April 2014

Car Wash Incident

ni cerita pasal kejadian dekat car wash. haritu aku pi cuci kereta kat satu car wash kat sg petani.manual car wash. so, suruh la dia cuci luar dalam. aku pun tak check la dalam dashboard, dalam poket belakang kerusi semua sebab rasa macam tak ada letak apa-apa barang berharga.yang ada cuma biskut aufa yang 2 bulan lepas kot.pastu sampah sarap yang berbagai-bagai.so, tunggu punya tunggu sampai la dia habis cuci luar dalam.pastu terus balik rumah.

dan esoknya masa nak letak barang kat seat belakang kereta, aku terperasan kat tepi pintu ada CINCIN. cincin emas aku punya la weh..cincin tu hilang dari tahun lepas lagi.ingat tercicir.dan aku pasti memang sebelum ni tak ada kat tepi pintu tu.dan aku pasti aufa tak letak kat situ sebab dia tak naik kereta pun sebelum tu.jadi..bermaksud orang car wash tu la terjumpa masa tengah cuci dalam kereta dan dia letak kat situ.oh..serius terharu sungguh.jujurnya depa.cincin emas kot.

tapi tak tau la kalau dia ingat cincin aku tu zhulian.hahaha.tapi, kalau orang tak jujur la, kalo dia jumpa cincin tembaga pun dia rembat.tambah kalo barang berharga macam tu,tambah-tambah tersorok jatuh macam tu kan, kalau dia amik pun aku bukan tau pun.kan? alhamdulillah la orang jujur yang jumpa.semoga Allah murahkan rezeki dia.

dan ni cerita pasal kawan aku pulak.dia pi car wash kat bayan baru.cuci luar dalam jugak.dia terlupa duit dia simpan dalam dashboard.beratus jugak. lepas habis cuci baru teringat.check-check hilang seratus.mula-mula ingat dia silap kira,tapi dia check balik slip bank dia amik duit sebelum tu memang kurang seratus.jadi, dimanakah duit itu menyorokkan diri?dimanakah? so, kawan aku ni tak puas hatilah. dia bagitau la tauke car wash tu.tauke car wash tu macam nak backup la pekerja dia.suruh pekerja dia kuarkan apa yang dalam poket.takkan la pekerja tu bangang sangat kan nak simpan macam tu.suruh plak kuarkan sendiri.so, pengakhirannya, hilanglah duit itu..

itu cerita orang tak jujur.dia dah tau orang letak duit kat situ.dan orang tu mesti tau jumlah duit tu.dia bleh pi curi jugak.curi plak tak semua.amik sikit.bajet orang tak perasan la kot.hampeh ja.

dan seminggu lepas tu, kawan aku lagi sorang plak hilang barang.ni lagi drastik.hilang purse teruih.kat car wash jugak la.tak pasti plak car wash mana.

jadi, kepada saudara saudari kat luar sana.kalo nak cuci dalam keta, sila lah make sure anda tak tertinggal barang berharga. kita tak tau hati manusia ni.baik ka jahat ka kan. jadi berhati-hatilah ye.

selamat beramal!

p/s : tak dak gambar apa nak letak. surf gambar car wash dalam google image, tengok gambar tak berjenis plak.car wash ka human wash ka pa tak pasti lah.haih.

2 comments:

Nur A.Z said...

nasib baik cincin tu tak diambil..memang baik orang carwash tu.. huhu

Husna Za said...

itu la pasal...hehehe